Nederlandse Nationale Tijdrit Kampioenschappen

De Nederlandse Nationale Tijdrit Kampioenschappen worden sinds 1991 georganiseerd as onderdeel van de Nederlandse Nationale Wieler Kampioenschappen, met het U23 kampioenschap toegevoegd in 1997.

De dominantie van vrouwelijke zijde van de Nederlandse Nationale Tijdrit Kampioenschappen kwam van Leontien van Moorsel, die zes kampioenschappen op rij won tussen 1997-2002 en tweede werd in 2003. Gezien haar twee gouden Olympische tijdritmedailles in 2000 en 2004 is dit nauwelijks onverwacht, maar van Moorsel is niet de enige succesvolle vrouwelijke renner die de Nederlandse Nationale Tijdrit Kampioenschappen won.

Bij de mannen heeft Stef Clement met vier de meeste overwinningen, hoewel niet achtereenvolgend en hij heeft niet zozeer hetzelfde succes gehad als van Moorsel. Toch zijn er veel deelnemers van de Nederlandse Nationale Tijdrit Kampioenschappen die succesvolle wielercarrières hebben bereikt (en sommigen waren al succesvol toen ze voor het eerst deelnamen).

De U23 klasse heeft evenzo veel namen gezien die een succesvolle wielercarrière hebben bereikt, de meest succesvolle is mogelijk Lars Boom met verscheidene gouden U23 Wereld Kampioenschap medailles op zijn naam. Boom won een jaar na de U23 zege verder ook de Elite klasse van de Nederlandse Nationale Tijdrit Kampioenschappen. Voor iedereen die geïnteresseerd is in het zien van de toekomst van de Nederlandse wielerronden, zijn de Nederlandse Nationale Tijdrit Kampioenschappen een verplicht nummer. Niet iedereen die wint bereikt later grote dingen, maar het is zeker de plek om de sterren van morgen vandaag te zien.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.