Van Amsterdam naar Utrecht

De eerste drie etappes van de 2010 Giro d’Italia vonden plaats in Amsterdam. De eerste, een individuele tijdrit, in Amsterdam, de tweede van Amsterdam naar Utrecht en de derde van Amsterdam naar Middelburg. Hier zullen we de tweede etappe en de twee betrokken steden van dichtbij bekijken.

Amsterdam is een tamelijk jonge stad, vooral in vergelijking met Utrecht. Terwijl Utrecht’s oorsprong herleid kan worden tot de Romeinse tijd, is Amsterdam minstens duizend jaren jonger en kreeg haar stadsrechten pas in de veertiende eeuw. Desalniettemin, het is vandaag de dag de hoofdstad en grootste stad van Nederland en wordt ook gezien als één van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld, wat het alleen maar logisch maakt om als gastheer op te treden voor grote wielerwedstrijden. Zoals gezegd is Utrecht een veel oudere stad dan Amsterdam en was van origine een Romeinse buitenpost om Barbaren op afstand te houden. Hoewel de Romeinen de buitenpost verlieten aan het einde van de derde eeuw, bleef de naam hangen en vandaag de dag is Utrecht één van de meest levendige en snelst groeiende steden van heel Nederland.

De Amsterdam – Utrecht etappe van de 2010 Giro d’Italia werd ontsierd door een groot aantal valpartijen, zelfs rekening ermee houdend dat het vroeg in de wedstrijd was en de deelnemers graag een goede positie wilden. Eén van de genoemde redenen voor de vele valpartijen was de grote hoeveelheid straatmeubilair op de baan. Maar ondanks de valpartijen verliep de etappe redelijk goed, met Tyler Farrar uit de VS als winnaar van de etappe en de overname van de leiderstrui door vooraf gestelde favoriet Cadel Evans.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.