De etappes van Giro d’Italia 2010

giro5De Giro d’Italia 2010 bestond uit eenentwintig etappes, waarvan de eerste drie in Nederland gehouden zijn. Hier zullen we ze van dichterbij bekijken, om te zien wat er precies gebeurde tijdens elke etappe van een erg gedenkwaardige wedstrijd.

De eerste etappe van de wedstrijd vond plaats in Amsterdam en was een korte individuele tijdrit. Deze etappe bevatte een aantal verrassingen, in het bijzonder de tweede plaats voor Brent Bookwalter uit de VS. Etappe twee, Amsterdam – Utrecht, kende een groot aantal valpartijen, maar geen enorme verrassingen. Er was ook een niet geslaagde vluchtpoging. Etappe drie, Amsterdam – Middelburg, bevatte ook één zware valpartij, die grote impact had op de wedstrijd, aangezien de negenentwintig wielrenners aan de leiding onaangetast bleven.

Na de drie etappes in Nederland hadden de wielrenners een dag rust, voordat de wedstrijd in Italië begon, met etappe vier, een teamrit. Deze etappe werd gewonnen door Liquigas-Doimo en zodoende werd de leiding overgenomen door Vincenzo Nibali, die deze behield tijdens etappes vier tot zes. Tijdens etappe zeven was er een wissel van leiderschap, met Alexander Vinokourov die de koppositie nam, een koppositie die hij vasthield tot etappe elf, welke de eerste echte vlucht van de wedstrijd markeerde.

Etappe elf, Lucera – L’Aquila, was de langste etappe van de wedstrijd en kende een grote vlucht, met een grote groep renners die een voorsprong van twintig minuten namen, een voorsprong die inkromp tot dertien minuten aan het einde van de etappe. Veel van de vooraf gestelde favorieten ontbraken in deze vluchtgroep en de leiderstrui werd overgenomen door de Australiër Richie Porter.

De kopgroep behield een voorsprong tot etappe veertien – de eerste van de bergetappes. Etappe veertien werd gewonnen door een drietal Italianen, Nibali, Basso en Scarponi, en markeerde het begin van het einde van de vluchtgroep, met Porter’s verlies van de roze trui aan David Arroyo uit Spanje. Arroyo verloor daarna de nummer een positie aan de uiteindelijke winnaar Basso tijdens de volgende groep bergetappes, negentien en twintig. Al met al werd de 2010 Giro d’Italia beslist tijdens de bergetappes, vertien, vijftien, achttien en negentien.

Comments are closed.