Nederland en de fiets

Nederland wordt meestal gezien als één van de meest fietsvriendelijke landen in de wereld – misschien zelfs het meest fietsvriendelijke. De reden hiervoor is gemakkelijk te begrijpen: er zijn veel uitstekende fietspaden beschikbaar door het hele land, zowel in de grote steden als op het platteland. Fietsen is daarom één van de meest populaire methoden van vervoer. Maar de vraag blijft: waarom is dit zo? Het is niet alsof iedereen in Nederland op een dag wakker werd en besloot, ”hé, fietsen is leuk, ik zou het vaker moeten doen”. Het was eerder iets dat in de loop van de tijd ontstond, en het is niet echt mogelijk om één enkele reden aan te wijzen waarom Nederland zo’n fietslievend land is tegenwoordig.

In zekere zin kan de populariteit van fietsen gezien worden als een vorm van cirkelredenatie: aangezien er veel fietspaden zijn maakt men er gebruik van, en omdat veel mensen fietsen gebruiken worden fietspaden aangelegd en onderhouden. Maar er zijn een aantal geografische redenen, die helpen Nederland erg geschikt te maken voor fietsen. Ten eerste is het een vlak land, en ook al kan het leuk zijn professionals in Giro d’Italia op hun fietsen berghellingen te zien berijden, is dat niet iets dat de meeste mensen graag doen. Ten tweede, betekent het relatief kleine formaat van het land dat de afstand die je moet reizen over het algemeen korter is. Dit maakt het gemakkelijker om in je dagelijkse leven een fiets te gebruiken in plaats van een auto (of bus, of trein).

Maar misschien de grootste reden voor de populariteit van fietsen in Nederland is het feit dat de behoeften van fietsers een hoge prioriteit heeft in stadsplanning. Proberen te fietsen is in veel grote Europese steden een riskante zaak; in de meeste steden in Nederland is het niet alleen veilig, maar ook plezierig. Iedereen die gewend is aan de uitstekende fietsomstandigheden in Nederland zal een beetje schrikken als ze naar de meeste andere landen reizen. Heel simpel, de reden dat fietsen hier zo populair is, is omdat we bewust een keuze hebben gemaakt om omstandigheden voor fietsers zo goed mogelijk te maken en daarin geslaagd zijn.

Comments are closed.