Giro d’Italia 2010 resultaten

giro4De 2010 Giro d’Italia is voorbij en we weten wie de winnaars en verliezers zijn. De vooraf gestelde favoriet Cadel Evans heeft ”slechts” de vijfde plaats behaald in het algemeen klassement, drie minuten en zevenentwintig seconden achter de winnaar Ivan Basso, een andere vooraf gestelde favoriet. Evans moest genoegen nemen met het winnen van het Puntenklassement, voor Alexander Vinokourov en Vincenzo Nibali. Al met al was het een goed jaar voor Australië, dat drie van de vier hoofdklassementen won (Punten-, Bergen- en Jonge Renner klassement), maar de Italianen namen drie van de vier topplaatsen in het Algemeen klassement mee naar huis. David Arroyo uit Spanje behaalde tweede plaats na Basso, met respectievelijk Nibali en Alexander Vinokourov als derde en vierde.

In het Jonge Renner klassement won de Australische Richie Porte nadat hij de leiderstrui had gedragen tijdens alle etappes, op drie van de eenentwintig etappes na; zijn overwinning was misschien het gemakkelijkst te voorspellen in de 2010 Giro d’Italia. Porte eindigde ook als zevende in het Algemeen klassement, nadat hij de roze trui had gedragen tijdens etappes elf tot dertien. De kroon van de Bergkoning ging naar Matthew Lloyd, ook uit Australië, met vijftien punten voorsprong op Basso. Ondanks het winnen van het bergklassement, liep Lloyd ver achter in de wedstrijd en eindigde op de vijftigste plaats.

De beide belangrijke teamwedstrijden Trofeo Fast Team en Trofeo Super Team werden gewonnen door Liquigas-Doimo, het team van de Algemeen klassementswinnaar Basso. Van Liquigas-Doimo eindigden drie renners in de top tien; naast Basso op nummer een, behaalde Nibali de derde plaats en Jonge Rijders tweede plaats winnaar Robert Kišerlovski de tiende plaats.

Comments are closed.