Bergkoning, punten en teams

giro3Bergklassement
Dit is de oudste sub-klassement van de Giro d’Italia dat nog steeds bestaat, en bestaat sinds 1933. The officieuze titel die aan de winnaar gegeven wordt is Bergkoning, en is een tamelijk recht-toe-recht-aan classificatie. De renners worden punten toegekend op basis van wie het snelst de verschillende bergtoppen bereikt tijdens de wedstrijd. De Bergkoning van 2010 was de Australische Matthew Lloyd, met Algemeen klassement winnaar Ivan Basso eindigend als tweede.

Puntenklassement
Het Puntenklassement bestaat sinds 1966. Van origine droeg de leider van dit klassement een rode trui, die veranderd werd naar lichtpaars in 1970, maar de 2010 Giro zag de terugkeer van het originele rood. Punten worden toegekend aan de top vijftien renners van elke etappe, waarvan de winnaar vijfentwintig punten ontvangt en de vijftiende plaats een. Elke etappe heeft ook een tussenliggend punt, waarbij de eerste renner die dit passeert acht punten krijgt, de tweede zes enzovoort. De Puntenwinnaar van 2010 was de vooraf gestelde favoriet Cadel Evans uit Australië, met de Kazachstaanse Alexander Vinokourov als tweede.

Teamklassement
De Giro d’Italia heeft verscheidene Teamklassementen. De winnaar van het Trofea Fast Team klassement wordt berekend door de tijden van de drie snelste renners van een team bij elkaar op te tellen. De winnaar van 2010 was Liquigas-Doimo, het team van winnaar Ivan Basso en op de derde plaats eindigende Vincenzo Nabali. Het Trofeo Super Team klassement is op punten gebaseerd, waarvan de top twintig van elke etappe punten verdienen voor hun team: twintig punten voor de eerste plaats, tot een punt voor de twintigste plaats. Dit klassement werd gedomineerd door Liquigas-Doimo, met 412 punten, 131 meer dan het tweede team, HTC-Columbia.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.