Giro d’Italia door de tijd

Giro d’Italia heeft een lange en illustere geschiedenis die al begint in 1908. Van origine was het bedacht als PR-stunt voor het sport opinieblad Gazetto dello Sport, maar sindsdien is het gegroeid tot iets veel groters. Vandaag is het één van de drie Grand Tour wielerwedstrijden, samen met Tour de France en Vuelta a España. De Giro d’Italia was een direct succes en sindsdien is de wedstrijd jaarlijks gehouden, behalve tijdens eerste en tweede wereldoorlogen. De eerste winnaar was de Italiaan Luigi Ganna en tot 1936 was het alleen Italianen toegestaan om deel te nemen. Het zou tot 1950 duren voordat een niet-Italiaan de race te won (Hugo Koblet uit Zwitserland).

Koblet’s overwinning betekende een keerpint in de wedstrijd en gedurende de volgende decennia zouden verschillende buitenlanders de Giro d’Italia winnen, ook al domineerden de Italianen nog steeds. Ze wonnen ruim meer dan zestig wedstrijden, met België als tweede meest succesvolle met zeven overwinningen. Sinds 1997 is er ook een comeback geweest van de Italiaanse dominantie, met Italiaanse overwinningen in elke wedstrijd van 1997 tot 2007; hun langste reeks overwinningen sinds de jaren veertig.

Van origine was er maar één klassement in de Giro d’Italia, het algemene en dat wordt nog steeds als het belangrijkste beschouwd, maar door de jaren heen is er geëxperimenteerd met andere klassementen. Vandaag de dag heeft de Giro d’Italia drie extra klassementen: Berg-, Punten- en Jonge Renners klassement. Het bergklassement spreekt voor zich; je wint het door de beste klimmer te zijn. Het puntenklassement wordt gewonnen door het verzamelen van punten, wat gedaan wordt door bepaalde plekken in de wedstrijd zo snel mogelijk te bereiken. Tot slot is er het Jonge Renner klassement toegankelijk voor alle renners jonger dan vijfentwintig.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.